ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Θέλω να κάνω εξετάσεις αίματος. Πρέπει να είμαι νηστικός;

Αν θέλετε να κάνετε ένα γενικό έλεγχο (check up), πρέπει να είστε νηστικός για 8-10 ώρες και το προηγούμενο βράδυ να δειπνήσετε ελαφρά (αποφύγετε λιπαρά όπως, αλλαντικά, κασέρι, τυρί ή κρέας, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά). Την ημέρα της αιμοληψίας, αποφύγετε το κάπνισμα, τη χρήση τσίχλας και φάρμακα που τυχόν παίρνετε.

Αν θέλετε να κάνετε άλλου είδους εξετάσεις, παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Επιστροφή στην κορυφή


Μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος το απόγευμα;

Εξαρτάται από τις εξετάσεις που θέλετε να κάνετε. Αν πρόκειται για γενικές εξετάσεις αίματος (check up), πρέπει να είστε νηστικός για 8-10 ώρες, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να ‘ρθείτε το πρωί. Για θυρεοειδικό έλεγχο, τεστ αλλεργιών και τεστ δυσανεξίας, η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (δεν απαιτείται νηστεία).
Επιστροφή στην κορυφή


Μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου πριν κάνω εξετάσεις;

Πολλές εξετάσεις επηρεάζονται από τη λήψη φαρμάκων, γι’ αυτό συνιστάται να τα πάρετε μετά την αιμοληψία. Αν παίρνετε σίδηρο, θα πρέπει να διακόψετε 3 ημέρες πριν την εξέταση (για μέτρηση σιδήρου).
Επιστροφή στην κορυφή


Θέλω να κάνω ένα check up αλλά είμαι κρυωμένος. Τι να κάνω;

Είναι καλύτερα να εξετασθείτε μετά την ανάρρωσή σας. Δεν ισχύει αυτό για εξετάσεις που αφορούν την ασθένειά σας και οι οποίες γίνονται για παρακολούθηση της πορείας της υγείας σας.
Επιστροφή στην κορυφή


Για εξετάσεις ούρων, πώς πρέπει να γίνει η συλλογή τους;

Θα συλλέξετε τα πρώτα πρωινά ούρα σε ένα αποστειρωμένο δοχείο που θα έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο. Θα πλύνετε την περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων με σαπούνι και χλιαρό νερό, θα ξεπλύνετε σχολαστικά και θα σκουπιστείτε ελαφρά. Στη συνέχεια, θα αφήσετε τις πρώτες σταγόνες των ούρων να πέσουν στην τουαλέτα και θα συλλέξετε τα ούρα από το μέσο της ούρησης. Θα πρέπει να τα φέρετε στο Ιατρείο το αργότερο σε δύο ώρες, αλλιώς διατηρήστε τα στο ψυγείο.

Αν θέλετε να κάνετε καλλιέργεια ούρων, δεν πρέπει να πάρετε αντιβίωση πριν την εξέταση. Αν πάρετε έστω και ένα χάπι ή παίρνετε αντιβίωση για άλλο λόγο, να μας ενημερώσετε.
Επιστροφή στην κορυφή


Για εξετάσεις σπέρματος, τι πρέπει να κάνω;

Αν θέλετε να κάνετε σπερμοδιάγραμμα, θα πρέπει να προηγηθούν 3-4 εικοσιτετράωρα αποχής από σεξουαλική επαφή με τη σύντροφο. Επίσης, απαγορεύεται η λήψη αλκοολούχων ποτών. Η συλλογή του σπέρματος γίνεται με αυνανισμό (απαγορεύεται η πρόσμιξη με σάλιο ή κολπικό έκκριμα). Συλλέγεται ολόκληρη η ποσότητα του σπέρματος σε αποστειρωμένο δοχείο που έχετε προμηθευτεί από φαρμακείο και μεταφέρεται στο Ιατρείο τυλιγμένο σε μάλλινο ύφασμα (προσέχοντας να μην εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες) το αργότερο σε 45 λεπτά από τη στιγμή της λήψης. Η εξέταση γίνεται κατόπιν ραντεβού.

Για καλλιέργειες σπέρματος, θα πλύνετε τα χέρια και την περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων με σαπούνι και χλιαρό νερό, θα ξεπλυθείτε σχολαστικά και θα σκουπιστείτε ελαφρά. Αφού ουρήσετε, θα συλλέξετε το σπέρμα με αυνανισμό σε αποστειρωμένο δοχείο που θα έχετε προμηθευτεί από φαρμακείο. Τέλος, απαγορεύεται η λήψη αντιβιοτικών πριν την εξέταση, αν έχετε πάρει έστω και ένα χάπι ή παίρνετε αντιβίωση για άλλο λόγο, να μας ενημερώσετε.
Επιστροφή στην κορυφή


Για εξετάσεις κολπικού ή τραχηλικού εκκρίματος, χρειάζεται κάποια προετοιμασία;M

Η μόνη προετοιμασία που χρειάζεται είναι να μην πλυθείτε ούτε να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, για τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη λήψη κολπικού ή τραχηλικού εκκρίματος. Επίσης, απαγορεύεται η λήψη αντιβιοτικών πριν την εξέταση, αν έχετε πάρει έστω και ένα χάπι ή παίρνετε αντιβίωση για άλλο λόγο, να μας ενημερώσετε.
Επιστροφή στην κορυφή


Έχω «δύσκολες» φλέβες και ταλαιπωρούμαι.

Ενημερώστε μας πριν την αιμοληψία ώστε να εφαρμόσουμε κατάλληλα συστήματα για την περίπτωσή σας. Συνιστάται η λήψη άφθονων υγρών από το προηγούμενο βράδυ έως την άφιξή σας στο Εργαστήριο.
Επιστροφή στην κορυφή


Φοβάμαι όταν μου παίρνουν αίμα, σε προηγούμενες αιμοληψίες μου έχω λιποθυμήσει.

Ενημερώστε μας για τους φόβους σας. Να είστε σίγουροι ότι ούτε η αιμοληψία είναι επώδυνη (θα αισθανθείτε ένα ελαφρό τσίμπημα), ούτε μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη στο χέρι σας.
Επιστροφή στην κορυφή


Γιατί το χέρι μου «μαύρισε» την προηγούμενη φορά που μου πήραν αίμα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, (ιδιαίτερα σε όσους παίρνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα) το αίμα δεν καταφέρνει να πήξει στο σημείο της φλεβοκέντησης, ώστε να σταματήσει η ροή του, και διαχέεται κάτω από το δέρμα. Το αιμάτωμα που σχηματίζεται δεν έχει επιπτώσεις στον οργανισμό, προκαλεί μονάχα ελαφρύ πόνο ή ενόχληση, και εξαφανίζεται σε 2-3 ημέρες. Για να το αποφύγετε, πιέστε με το βαμβάκι, αμέσως μετά την αιμοληψία, στο σημείο της ένεσης για 1-2 λεπτά ή μέχρις ότου σιγουρευτείτε ότι έχει κλείσει. Αποφύγετε τις επόμενες 8 ώρες οποιαδήποτε μυική άσκηση με το χέρι από το οποίο έγινε η αιμοληψία (βάρος, τράβηγμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα, κλπ).
Επιστροφή στην κορυφή


Θέλω να δω αν είμαι έγκυος. Πότε μπορώ να κάνω το τεστ εγκυμοσύνης;

Ο ποσοτικός προσδιορισμός της ορμόνης β-χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα είναι πιο αξιόπιστη μέθοδος συγκριτικά με το τεστ εγκυμοσύνης που κάνουμε στα ούρα. Συνιστάται να γίνεται μετά τη 2η ημέρα καθυστέρησης της περιόδου.
Επιστροφή στην κορυφή